2019-02-26

Palkkio-sanktio-malli motivoi ja sitouttaa

ISS:n yhteistyökumppani Senaatti-kiinteistöt motivoi työntekijöitä laadukkaaseen työhön erityisen palkkiomallin avulla.

Jokaisessa ISS:n kohteessa siivouksen laadulle on asetettu tietyt vaatimukset. Niiden toteutumista mitataan läpi vuoden. ISS:n Senaatin kohteista vastaava asiakkuuspäällikkö Hanna-Mari Laitinen kertoo, että palkkio-sanktio-mallin avulla Senaatti haluaa palkita kohteissa työskenteleviä siivoojia hyvästä työstä.

Jos kaikki vaatimukset täyttyvät, työntekijöitä muistetaan rahallisesti. Jos laatu sen sijaan ei vastaa odotuksia, ISS hyvittää Senaatti-kiinteistöille osan palvelumaksusta. Näin palkkio-sanktio-malli motivoi sekä yksittäisiä työntekijöitä että ISS:ää työnantajana ja palveluntarjoajana. 

­– Malli on aiemmin ollut käytössä kiinteistöhuollossa, josta saatujen hyvien kokemusten kannustamana sitä on pilotoitu myös siivouspalveluissa, Laitinen kertoo.  

Palkkion voi ansaita hyvällä perustyöllä

Senaatin kohteissa siivoustyön laatua mitataan käyttäjätyytyväisyydellä ja ulkoisen konsultin tekemillä auditoinneilla. Tilojen käyttäjät saavat arvioida siivouksen laatua vuosittaisessa käyttäjätyytyväisyyskyselyssä. Konsultit taas tekevät visuaalista laadun arviointia tasaisesti läpi vuoden. Lisäksi palkkioon vaikuttavat huoltokirjaukset, joiden on oltava ajantasaisia.

Laitisen mukaan palkkio on mahdollista ansaita hyvällä perustyöllä.  

 – Se ei vaadi mitään erityisiä lisäpalveluita tai normaalityön ylittämistä, vaan palvelukuvauksen huolellista noudattamista ja asiakkaiden kuuntelemista.

Palkkio-sanktio-mallin tavoitteena on motivoida ja sitouttaa työntekijöitä, sillä työntekijöiden pysyvyydellä on selkeä yhteys siivoustyön laatuun.

 – Henkilöstön sitoutuneisuudella ja hyvällä motivaatioilla on hyvin monisyinen positiivinen vaikutus työn laatuun. Laadullisia haasteita taas tulee usein juuri työntekijöiden vaihdostilanteissa, Laitinen kertoo.

Laatu tulee asiakkaiden kuuntelusta  

Turun poliisitalo on ollut mukana kokeilussa nyt kaksi vuotta, eli pilottivuodesta 2017.

– Kun kuulin, että olemme mukana tällaisessa palkkio-sanktio-mallissa, kävin ottamassa selvää kriteereistä. Oli mukava huomata, ettei niissä ollut mitään sellaista, mitä emme olisi jo entuudestaan pyrkineet toteuttamaan, kertoo ISS:n kohdevastaava Virva Saarinen.  

Kaikki Saarisen vakituiset tiimiläiset saivat palkkion jo ensimmäisenä vuotena. Saarisen mukaan se oli osoitus siitä, että asioita tehdään oikein. 

– Olihan se kiva muistutus, että ollaan onnistuttu, mutta ei se vaikuta meillä arjen työhön. Pyrimme muutenkin aina mahdollisimman laadukkaaseen jälkeen, Saarinen toteaa.    

Saarisen mukaan laatu tulee ennen kaikkea asiakkaiden kuuntelusta. Hän kertoo, että ISS:läiset saavat palautetta yleensä suoraan käyttäjiltä, ja mikäli laadussa on puutteita, ne korjataan saman tien. Taustalla on myös hyvä tiimihenki.

– Meidän tiimissä on ollut hyvä pysyvyys, mikä helpottaa asioita. On kiva kuulua tällaiseen yhteisöön.