2018-09-07

Kemikaalivapaata ja tehokkaampaa siivousta

Turvallisempi työympäristö, tyytyväisemmät asiakkaat ja pienemmät ympäristövaikutukset. Siivouksen uudet ratkaisut tuovat vastuullisuuden kokonaisvaltaisesti osaksi ISS:n siivouspalveluita. 


iss_uusi
 

Kemikaalivapaa ylläpitosiivous, ultrapuhdas vesi, I-mop, siivousrobotti... Siivouksen uudet ratkaisut ovat ISS:n siivouspalvelujen arjessa vahvasti läsnä. ISS:n siivous- ja toimistopalveluiden tuotejohtaja Minna Konttila kertoo, että vastuullisuusnäkökulma otetaan ISS:n siivouspalveluiden arjessa huomioon kokonaisvaltaisesti. 

 

– Haluamme ottaa vastuuta turvallisuudesta ja viihtyvyydestä. Haemme jatkuvasti ratkaisuja ja pidämme silmät ja korvat auki maailmalle. On iso etu, että ISS:n organisaatio on maailmanlaajuinen. 

 

Ei kemikaaleille!

 

Vastuullisuusteoista Konttila ja ympäristöpäällikkö Taina Tilus korostavat kemikaalivapaata siivousta. Nimensä mukaisesti kemikaalivapaa siivous tehdään ilman kemikaaleja, ultrapuhtaan veden ja mikrokuitutuotteiden avulla. Menetelmän ansiosta sisäilmakuormitus laskee, kun pesuaineita käytetään vähemmän. 

 

– Tahtotilamme on, että ylläpitosiivous tapahtuu aina ilman kemikaaleja. Jos kemikaaleja tarvitaan, niin vaihtoehtona ovat siivousaineet, jotka on jalostettu elintarviketeollisuuden sivutuotteista, Konttila kertoo.

 

Kemikaalivapaan siivouksen jalkautus ISS:lle on aloitettu vuonna 2017. Nyt se on käytössä muun muassa ISS:n pääkonttorilla. Vastaanotto on ollut positiivinen. 

 

– Esimerkiksi yhden kohteen kemikaalikulutus laski 73% ultrapuhtaan veden käyttöönoton ansiosta, Konttila kertoo. 

 

Teknologialla siivoukseen tarkempaa kohdennusta

 

Terveellisen ja turvallisen tilan luominen vaatii paitsi oikeat tavat siivota, myös fiksua suunnittelua. Tilojen käyttöasteen seuranta digitaalisten ratkaisujen, kuten Empathic Buildingin ja IoT-antureilla varustettujen käsipyyhetelineiden, avulla auttaa kohdentamaan siivousta oikein.

 

– Kun siivoustarve perustuu käyttömääriin, voimme keskittyä paremmin niihin tiloihin, joissa on aito siivoustarve. Näin ajankäyttö on fiksumpaa ja asiakkaat tyytyväisempiä, Konttila kertoo.

 

Pienet siivouskoneet, kuten I-mop, siivousrobotti ja tekstiililattioiden akkukäyttöiset imurit, auttavat pitämään pinnat yhä siistimpinä. Niiden ansiosta työ sujuu myös tehokkaammin.

 

Kestävää siivousta

 

Vastuullisuus näkyy ISS:llä myös siinä, että kertakäyttötuotteita vältetään. Siivouspalveluissa panostetaan muun muassa muovipakkausten ja jätesäkkien vähentämiseen ja siivousvälineissä suositaan niitä, joiden osia voi vaihtaa tarpeen mukaan. 

 

– Välineitä myös huolletaan hyvin, jottei niitä tarvitse uusia jatkuvasti, Konttila toteaa.

 

Vastuullisuusnäkökulma lävistää siivousprosessin alusta loppuun. Tavoitteena on, että siivoojan päivä aina automatkan suunnittelusta viimeiseen mopin vetoon asti on vastuullisesti mietitty.