Valitse maanosa  
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Ajankohtaista
Emil Laakamo ja Andreas Bjondahl opettavat Watsonin tekoälyä. Emil Laakamo ja Andreas Bjondahl opettavat Watson-tekoälyä.

Digitaalisilla innovaatioilla turvallisempaa ja tehokkaampaa työtä

Digi-innovaatiot siivittävät ISS:n matkaa maailman parhaaksi palveluyritykseksi.

Miten me voimme tuottaa parempia palveluita asiakkaillemme erilaisten digitaalisten innovaatioiden avulla? Voisimmeko hyödyntää droneteknologiaa, jotta työskentely olisi turvallisempaa ja tehokkaampaa?

Muiden muassa näitä kysymyksiä ISS:n Digital Innovation Manager Jari Tiirikainen tiimeineen pohtii. Parhaillaan tiimi tutkii ja testaa IBM:n kehittämän Watson-tekoälyn ja kopterikameroiden mahdollisuuksia kiinteistöjen ylläpitopalveluissa. ISS tekee paljon erilaisia huoltotöitä rakennusten katoilla, mikä oli Tiirikaisen mukaan luonteva paikka lähteä testaamaan kopterikameroiden, eli dronejen, mahdollisuuksia.

– Turvallisuus on yksi tärkeimmistä toimintaamme ohjaavista tekijöistä ja työskentely korkeilla katoilla on aina turvallisuusriski. Jos katoille ei tarvitse mennä tekemään tarkastuksia, vaan ne voidaan kuvata droneilla, poistuu myös tämä riski, Tiirikainen sanoo.

Kattotarkastusten tekeminen kopterikameroilla parantaa turvallisuuden lisäksi työ- ja energiatehokkuutta.

– Teimme dronella muutaman tunnin testilennon ja ehdimme kiertää neljän talon katot. Ihmisvoimin sama työ vie huomattavasti enemmän aikaa kaikkine turvavarusteineen ja kiipeämisineen. Parin tunnin lento sähköllä toimivalla kopterikameralla jättää myös huomattavasti pienemmän hiilijalanjäljen, kuin jos paikalle pitäisi roudata henkilönostin, Tiirikainen kertoo. 

Kopterikameroiden mahdollisuudet

ISS on tutkinut kopterikameroiden mahdollisuuksia yhdessä asiakkaiden ja kiinteistönhoitajien kanssa. Asiakkailta on saatu palautetta siitä, mitä erityistarpeita heillä on, ja kohteissa päivisin työskentelevien kiinteistönhoitajien kanssa on sekä testattu droneja että pohdittu, mihin kaikkeen droneja voisi käytännössä hyödyntää. 

– Katoilla tarkastetaan muiden muassa kattoviemäreiden kansien ja savupiippujen kumilaippojen, kattomateriaalien ja räystäspeltien sekä ilmanvaihdon kuntoa, luettelee Tiirikainen.

Yksi lähitulevaisuuden kehitysaskel on orgaanisen materiaalin, eli esimerkiksi sammaleen, lehtien ja puun, tunnistaminen katoilta. Kun orgaaninen materiaali saadaan tunnistettua ja siivottua pois katolta hyvissä ajoin, se estää kattomateriaalien korroosiota, eli hapristumista, ja sitä kautta esimerkiksi vesivuotoja.

Ajatus on, että ensin kopterikamera kuvaa katon ja sen jälkeen tekoäly analysoi kuvamateriaalin. Tiirikaisen mukaan juuri tekoälyn yhdistäminen kopterikameran kuvaan tekee ISS:n kehittämästä palvelusta erityisen.

– Moni muukin toimija hyödyntää jo droneja kiinteistöhuollossa, mutta mikä meidän työssämme on uutta, on juuri kuvamateriaalin yhdistäminen tekoälyyn.

Tulevaisuudessa tekoälyyn on tarkoitus tuoda vielä lisää ulottuvuuksia, kuten lämpövuotojen tunnistamista. 

– Kun lämpövuototutkimuksia voidaan tehdä kattavammin ja lämpövuodot huomataan ajoissa, ei lämmityskustannuksia mene hukkaan, mikä taas lisää energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä, kertoo Tiirikainen.


Lue myös:

Älykäs olosuhdedata parantaa tilojen energiatehokuutta ja käyttäjien hyvinvointia
Älyä ja tunnetta – Empathic Building tekee datasta näkyvää
Innostusta ja innovaatioita - Digital Innovation Manager Jari Tiirikainen kertoo työstään

Tulevaisuuden medianomit tekoälyn kouluttajina

Emil Laakamo etsii Googlesta kuvan sammaleisesta katosta ja syöttää sen Watson-tekoälylle. Ohjelmalle on syötetty myös kuvia puhtaista katoista sekä kuvia, jotka eivät esitä alkuunkaan kattoja. Kun näitä kuvia on syötetty Watsonille tarpeeksi, se oppii tunnistamaan kuvista katot ja kattojen pinnoista orgaanisen materiaalin. 

Emil ja hänen opiskelukaverinsa Andreas Bjondahl ovat opettaneet tekoälyä kuusiviikkoisen työharjoittelun ajan ISS:llä. 18-vuotias Laakamo ja 17-vuotias Bjondahl opiskelevat medianomeiksi ammattikoulu Prakticumissa. 

– Tekoälyn ymmärtäminen on varmasti hyödyllinen taito tulevaisuudessa. Koulussa sitä ei paljon opetella, joten on kiva, että sitä on saanut harjoitella täällä, toteaa ohjelmistokehittäjän ammatista haaveileva Laakamo. 

– Tekoälyn opettaminen on vähän kuin opiskelisi uutta kieltä. Aluksi se oli haastavaa, mutta kun ymmärsi logiikan, niin se alkoi sujua, Bjondahl lisää.