Valitse maanosa  
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Ajankohtaista
_I4A9442_464x243

Oivalluksia ja innovaatioita – Heurekassa siivotaan ilman kemikaaleja

Läpi vuoden auki olevan Heurekan siivouspalvelut suunnitellaan näyttelyiden ehdoilla, joustavasti ja asiakaslähtöisesti. 10 000 neliön pinnat pidetään puhtaana ultrapuhtaan veden avulla.

Vantaanjoen mutkassa, keskellä vehreää nurmialuetta seisoo yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista, Heureka. Parhaillaan tiedekeskuksessa voi tutustua aivoterveysaiheiseen Aivot narikasta! -näyttelyyn, vierailla tulevaisuuden sisarusten luona sekä ajaa jo klassikoksi muodostuneella pyörällä korkean vaijerin päällä. Vuoden vaihteen jälkeen vierailijat pääsevät ihastelemaan valtavia dinosauruksia. Tiedekeskuksessa ollaan jatkuvasti uuden ja muutoksen äärellä. 

 

– Heureka on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia ja oivalluksen iloa ympäri vuoden,kiinteistövastaava Marjo Kulojärvi kertoo. 

 

Heurekassa käy kuukausittain keskimäärin 25 000 vierailijaa, joista moni on vasta oppinut solmimaan kengännauhat itse. Pieniä sormenjälkiä ilmestyy kosketusnäytöille ja tutkittavien kohteiden pinnoille silmänräpäyksessä. Tilojen siisteydestä, viihtyisyydestä ja turvallisuudestakin vastaa ISS:n siivoustiimi. 

 

–  Meillä on viikoittain kuusi ISS:n siivoojaa talossa, kolme kunakin päivänä. Vastaamme koko 10 000 neliön siisteydestä, asiakastiloista henkilökunnan tiloihin. Päivystäjä kulkee päivän mittaan näyttelyiden lomassa ja pyyhkii sormenjälkiä ja kosketuspintoja, jotta tila säilyy viihtyisänä kaikille, ISS:n palveluesimies Suvi Vilkki kertoo. 

 

Heurekan ja ISS:n yhteistyö alkoi vuosituhannen vaihteessa. Palvelun kehitystyössä avoin ja tiivis keskusteluyhteys on ollut avainasemassa. Sen ansiosta talossa on nyt tiimi, joka palvelee asiakaslähtöisesti ja siivoaa pinnat ultrapuhtaan veden avulla. 

_I4A9491_464x243

 

Asiakaslähtöistä palvelua

Höyhen leijailee kohti korkealla yllä kaartuvaa kattoa. Tuulitunneli puhaltaa kevyttä höyhentä helposti useamman metrin, kunnes se tipahtaa ilmavirrasta ja Kulojärvi nappaa siitä kiinni. Ideaverstaan tuulitunneli on yksi lasten kestosuosikeista Heurekassa. 

 

– Vaijerilla kulkeva pyörä, kolikkokohde, pienen lapsen perspektiivistä kuvatut huonekalut ja rottakoripallo vetävät väkeä vuodesta toiseen, Kulojärvi kertoo. 

 

Siivoojat kulkevat asiakkaiden parissa ja pitävät huolen, että pinnat ovat turvallisia koskea läpi näyttelyn aukioloajan. Työnkuvaan kuuluu paljon asiakaspalvelua, sillä asiakkaiden silmissä siivoojat ovat osa talon henkilökuntaa.  

 

– Me ajattelemme, että Heurekan asiakkaat ovat välillisesti myös ISS:n asiakkaita. Iloisuus ja asiakaspalvelu ovat avainasemassa työssä, se että Heurekassa työskenteleviä on helppo lähestyä, Kulojärvi toteaa. 

 

– Olemme löytäneet tänne nyt porukan, joka tuntee kohteen omakseen, Vilkki vahvistaa. 

 

Palvelua joustaviin tarpeisiin 

Heurekan siivouspalveluiden suunnittelu ei käy nappia painamalla. Näyttelyiden mukana elävä ympäristö vaatii mukautumista muutoksiin ja joustavuutta palvelun muotoiluun. 

 

– Oikeat välineet ja resurssien määrä vaihtelevat näyttelyiden mukaan. Kun vuoden vaihteen jälkeen tänne saapuu dinoja, joiden kaulat kurottavat lähes kattoon asti, on palvelu suunniteltava näyttelyn vaatimukset huomioiden, Vilkki selventää. 

 

Luokkaretkikaudet ja vuoden ympäri auki oleva kohde tuovat oman lisänsä palvelun suunnitteluun. 

 

– Luotettavuus, laadun tasaisuus ja kyky reagoida yllättäviin, muuttuviin tilanteisiin on meille tärkeää yhteistyökumppanissa. Sen ISS meille tarjoaa, Kulojärvi pohtii.

 

 

Ultrapuhdas vesi tekee kemikaalivapaasta siivoamisesta mahdollista 

Yhteistyön ansiosta Heurekan siivouskaapista ovat poistuneet lähes kaikki kemikaalit. Tilalla on kone, joka suodattaa ultrapuhdasta vettä ISS:n tiimin käyttöön. Vedestä on suodatettu pois esimerkiksi kalkki, joka jää rantuina helposti näkyviin lasi- ja metallipinnoilla. 

 

– Haluamme edistää ympäristöystävällisiä valintoja ja olemme aina valmiita kokeilemaan uutta. Juttelimme ultrapuhtaan veden käytöstä ja ISS otti asiasta nopeasti kopin. Niin ultrapuhdas vesi saatiin vauhdikkaasti käyttöön, Kulojärvi kertoo.

 

Siivouksen innovaation käyttöönotto oppimisen kehdossa tuntuu kaikista luontaiselta ratkaisulta. Seuraavaksi aiotaan testata i-moppia, pientä ja ketterää yhdistelmäkonetta, joka sekin hyödyntää ultrapuhdasta vettä. Kemikaalivapaan siivouksen yksi suuri etu on sen turvallisuus. 

 

– Kun pintoja putsataan, ei tarvitse huolehtia jääkö pintaan kemikaaleja. Samalla sisäilman puhtaus paranee, kun kemikaalikuormitus vähenee. Ultrapuhdas vesi on käytössä niin kone- kuin käsimenetelmissä, Vilkki kertoo.

_I4A9501_464x243

 

Luovaa palvelusuunnittelua

Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyssä seisoo rivi puita. On koivua, haapaa ja leppää. Puut on kiinnitetty katon rajassa olevaan kehikkoon, maassa lepää tekoruohomatto. Pintamateriaalien skaala on Heurekassa laaja. Kokolattiamattojen siivoaminen on jaettu sektoreihin ja osa näyttelyesineistä on niin herkkiä, että niiden siivoamista mietitään yhdessä tuotannon kanssa. 

 

– Vuonna 2017 esillä olleessa Eläinten Body Worlds -näyttelyssä osaan näyttelyesineistä ei saanut koskea lainkaan, mutta silti ne piti pitää siistinä. Täällä siivoojat saavat olla myös pelle pelottomia ja keksiä uusia tapoja pitää monimuotoiset näyttelyt siisteinä, Kulojärvi pohtii.

 

Kiiltävät ja kaltevat pinnat, pehmeät matot, huimaava huonekorkeus ja kävijöiden suuri määrä asettavat ylläpitosiivoukselle jatkuvia haasteita. Vilkki on niistä innoissaan, sillä palvelusuunnittelussa saa käyttää luovuutta. Kemikaalien käyttöä eri pinnoilla ei tarvitse onneksi enää juuri ajatella.

 

– Vesi on siitä hyvä aine, että se käy kaikille pinnoille, Vilkki toteaa.