Valitse maanosa  
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Ajankohtaista
Jarmo Virtanen on sähkölaitteiston käytönjohtaja ISS:llä.

Sähkökäytönjohtopalveluissa torjutaan kalliita riskejä ja tuotantokatkoksia

Suomessa sattuu vuosittain yli tuhat rakennuspaloa, jossa syypää on sähkö. ISS:n sähkölaitteistojen käytönjohto torjuu työkseen riskejä, jotka toteutuessaan aiheuttaisivat suurta vahinkoa sekä turvallisuudelle että rahallisesti.
Varhaisena torstain aamuyönä sähkökäytönjohtaja Jarmo Virtasen työpuhelin soi. Hälytys koskee Länsi-Suomessa sijaitsevaa kauppakeskusta – sähkövika on pimentänyt koko kauppakeskuksen ja sitä ympäröivän alueen. 

Sähkökäytönjohtaja Virtanen ottaa tilanteen haltuun ja iso kauppakeskus selviää vain lyhyellä käyttökatkoksella. Vika on korjattu aamuun mennessä. Pidempi käyttökatkos tarkoittaisi kaupalle pahimmillaan kymmenientuhansien eurojen tappiota pilalle menneinä hävikkituotteina ja menetettynä myyntinä. 

Tilanne selviää nopeasti Virtasen avustuksella, ja seuraavana aamuna kauppa pääsee avaamaan ovet normaalisti.

Yksi huoli vähemmän

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto vaatii sähköturvallisuuslain nojalla, että 2C luokan kiinteistön haltijan täytyy nimetä sähkölaitteistoille käytönjohtaja. Tukesin tilastojen mukaan Suomessa syttyy vuosittain yli tuhat rakennuspaloa, joiden aiheuttajana on sähkö. 

Ikääntyvät, huoltamattomat laitteistot ja muuntamot aiheuttavat suurimman riskin. Tehdasympäristöissä sähköpalosta johtuva tuotannonkeskeytys voi aiheuttaa useiden satojentuhansien eurojen vahingot.

– Sähköpalolla on vakavia ja pitkäkestoisia vaikutuksia palvelutuotantoon. Sähkökäytönjohtajina pyrimme minimoimaan tällaiset riskit, ISS Palveluiden sähkökäytönjohtajana työskentelevä Virtanen sanoo. 

Sähkölaitteistojen käytönjohto huolehtii haltijan puolesta kiinteistön sähköturvallisuudesta ja sähkölaitteistoissa tapahtuvista toimenpiteistä – esimerkiksi niiden asennuksesta, huollosta ja kunnossapidosta. Sähkökäytönjohtaja ehdottaa, miten riskit minimoidaan oikealla ammattitaitoisella kunnossapidolla ja elinkaaren lopussa olevien laitteistojen uusinnalla. Näin haltijalla on ainakin yksi huoli vähemmän.

Sähkökäytönjohtajan työ on jatkuvaa optimointia

ISS tarjoaa sähkökäytönjohtopalvelut avaimet käteen -periaatteella, ja ISS:n sähköhuoltopalveluverkosto toimii valtakunnallisesti. Sähkökäytönjohtopalveluilla on asiakkaita erilaisilta toimialoilta teollisuudesta palveluihin. Työ on jatkuvaa optimointia: ennakkohuoltojen, energianhallinnan, vikakorjausten ja modernisointien avulla pidetään asiakkaan liiketoiminnan pyörät pyörimässä.

Jarmo_Virtanen2_sahkolaitteiston_kaytonjohtaja_464

Sähkökäytönjohdossa on viisi sähköasiantuntijaa sähkölaitteistojen käytönjohtajina. Sähkölaitteiston käytönjohtaja tekee tarkastuskäyntejä kohteisiin sopimusten mukaisesti. Esimerkiksi teollisuuskohteissa käydään useita kertoja vuodessa.

– Kohteen sähkökäytönjohtaja vastaa siitä, että ympäristöt ovat ihmisille turvallisia ja laitteistojen kunnosta pidetään huolta. Lisäksi toimintaan tarvittaessa ehdotetaan aktiivisesti parannuksia. Meillä on valtavasti kokemusta sähkökäytönjohtopalveluissa, ratkaisuehdotuksia ja omat palveluprosessit sekä ammattilaisverkostot, Virtanen sanoo.

Onnistunut sähkökäytönjohtopalvelu ehkäisee olosuhde- ja käyttökatkoriskejä sekä auttaa pitämään huolta kiinteistöstä sen koko elinkaaren ajan.

Keskon Tornberg: Sähkökäytönjohto tärkeää

Kesko teki vuonna 2013 ylläpidon toiminnan järjestelyjä, ja osana muutosta yritys kilpailutti liikepaikkojen sähkökäytönjohdon palvelut. ISS valittiin Keskon sähkökäytönjohtopalvelujen valtakunnalliseksi kumppaniksi.

– Sähkökäytönjohto on keskeinen kiinteistöjen käytön ja huollon valvotantatoimi, joka varmistaa kiinteistöjen turvallisuuden ja toimivuuden. ISS näytti kyntensä kilpailutuksessa ja on toimintaverkon kattavuuden ja kustannustietoisen näkökulman osalta osoittanut hyvää ammattitaitoa, ylläpitopalvelupäällikkö Jukka Tornberg kertoo.

– Meille on tärkeää, että palvelua on koko valtakunnassa saatavilla, kun sitä tarvitaan nopeasti. Emme ole joutuneet pettymään yhteistyöhön, Tornberg jatkaa.

Keskon talotekniikkapäällikkö Jari Suuronen on erityisen tyytyväinen siihen, että ISS antaa palvelulle kasvot. Sähkökäytönjohtaja Jarmo Virtanen osallistuu asiantuntijana kiinteistöturvallisuuden asiantuntijaryhmien kokouksiin. 

Virtasen johdolla ISS pitää huolen siitä, että esimerkiksi Citymarketit, logistiikkakeskukset ja suurimmat K-Raudat palvelevat asiakkaita turvallisesti ja keskeytyksettä.

– Odotamme kumppanilta aktiivista havainnointia ja edellytämme proaktiivista otetta. Palveluntuottajan tulee reilusti kertoa havainnoistaan ja ehdottaa korjaavia toimenpiteitä. Yhteistyömme perustana ovat turvallisuus, viranomaismääräysten noudattaminen sekä suunnitelmallinen toiminta, Tornberg kiteyttää kumppanuuden ja sähkökäytönjohtopalvelujen merkityksen. 

Kiinnostuitko palvelusta? Ota yhteyttä!
 
 

Ota yhteyttä

Yhteydenottopyyntö

Valtakunnallinen vaihde: 0205 155

ISS – sähkölaitteistojen käytönjohdon palvelut

 • Sähkölaitteiston huolto- ja kunnossapito-ohjelmien suunnittelu
 • Lämpökamerakuvaukset
 • Sähköpiirustusten päivitys
 • Varautumissuunnitelmien laadinta ja varavoimapalvelut
 • Kuntokartoitukset ja -tutkimukset
 • Sähköasiantuntijapalvelut
 • Sähkövalvonta
 • Energiakatselmoinnit
 • Sähkötyöturvallisuuskoulutukset
 • Skj varahenkilöjärjestelmä
 • ISS tekee myös sähkölaitteistojen määräaikaishuoltoja
ISS Tekniset palvelut