Valitse maanosa  
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Global contacts

We operate in more than 50 countries around the world. If your country is not on the list, please refer to our global contacts.

View contacts
Ajankohtaista
Lampola_issfi_2

Monimuotoisuutta ja keskiaikaista kulttuuriperintöä vaalimassa

ISS pitää yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston kanssa huolen siitä, että keskiaikaisten suomalaisten linnojen kulttuuriperintö säilyy. Yhteistyön kautta mahdollistuvat myös kesä-Suomen turistihelmet: Savonlinnan Oopperajuhlat ja Hämeen linnan vehreät vallit laiduntavine lampaineen.

Kun Pohjoisen Leijonana tunnettu Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf vieraili vuonna 1614 Hämeen linnassa, elävä tuli valaisi kuninkaan juhlaillallista. Vaikka 1200-luvun lopulla rakennetussa kivilinnassa on tänä päivänä sähkövalaistus ja muuta nykyaikaista tekniikkaa, rakentamista ja huoltotöitä ohjaavat hyvin tarkat pelisäännöt.

– Linnojen seiniä ei noin vain porata, Senaatti-kiinteistöjen Itä-Suomen aluejohtaja Jyrki Reinikainen kertoo.

ISS on Senaatti-kiinteistöjen valtakunnallinen kumppani. Yhtenä esimerkkinä kumppanuudesta on tarkasti suojeltujen museokohteiden kunnosta, ylläpidosta ja ulkoalueiden siisteydestä huolehtiminen. Museovirasto on tiiviisti mukana yhteistyössä.

– Suunnittelemme ylläpitoon liittyvät asiat yhdessä ja kulttuuriperintöä kunnioittaen. Jos vaikka ikkuna menee rikki, etsimme Museoviraston kanssa tilalle juuri oikeanlaisen lasin, ISS:n asiakkuusjohtaja Petri Halonen selventää.

Lampola_issfi_1

Lampaat huoltavat muinaisia valleja

Vanajaveden vesi kimaltelee alkukesän auringossa ja Hämeen sydämessä luonto on juuri puhjennut täyteen kukkaan. Villin lampaan tilalta laiduntamaan tuodut lampaat ja tämän kevään karitsat hyppelevät Hämeen linnan jyrkillä valleilla. Aitoja ei ole, vaan lampaita paimentavat paimenkoirat. Mailla kasvaa kissankelloja, ahomansikkaa ja niittynätkelmää.

Linna ympäristöineen on ainutlaatuinen kulttuuri- ja rakennushistoriallinen kokonaisuus, ja ympäröivillä valleilla ja vallihaudoilla on suuri maisemallinen merkitys.

Aiemmin vuohenputket, nokkoset ja takiaiset tukahduttivat muut kasvit alleen, ja yksipuolinen kasvillisuus synnytti eroosiota. ISS laati yhdessä Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa luonnon monimuotoisuutta vaalivan hoitosuunnitelman, johon kuuluivat kasvillisuutta syövät lampaat.

– Parhaiten kasvillisuuden muuttaminen niittymäisemmäksi ja helppohoitoisemmaksi onnistui laiduntamisen avulla. Myös kesäturistit ilahtuvat kolme kertaa viikossa elokuun lopulle asti laiduntavista lampaista, Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Jouko Ketola kertoo.

Lampola_issfi_3

Vastassa Oopperajuhlien kymmentuhatpäinen yleisö

Saimaan saaristossa sijaitsee Etelä-Savon ylpeys, Olavinlinna. Sinne kokoontuu heinäkuussa kymmeniä tuhansia oopperan ystäviä nauttimaan taidokkaasta musiikista ja juhlistamaan satavuotiasta Suomea.

– Koska Olavinlinna sijaitsee saaressa, ISS:n vastuulla on saareen johtavan ponttonisillan avaaminen ja sulkeminen kesän ajan. Vesireittiä kulkevia purjeveneitä ja muita kulkupelejä on parhaimpina päivinä niin paljon, että siltaa täytyy avata ja sulkea kymmeniä kertoja päivässä, Halonen laskee.

ISS mahdollistaa ammattitaitoisella kiinteistöhuollollaan linnan toimimisen myös Oopperajuhlien näyttämönä. Työntekijät ovat paikalla lähes ympäri vuorokauden varmistamassa, että vieraille riittää vettä ja sähköä.

– Kohteissa esillä olevat työntekijät muodostavat ison osan asiakaskokemuksesta. Siksi meille on erityisen tärkeää, että voimme luottaa siihen, että kumppanimme henkilöstö on osaavaa ja asiakaspalveluhenkistä. Henkilöstö hallitsee myös tekniikan ja hoitaa asiat luotettavasti ja aikataulussa, Reinikainen kiittelee.

Yritykset ja biodiversiteetti: Ympäristövastuullisuus on keskeinen osa ISS:n päivittäistä toimintaa ja toiminnan kehittämistä.

Ota yhteyttä

Yhteydenottopyyntö

Valtakunnallinen vaihde: 0205 155