2019-06-05

Ekologiset työvaatteet ja siivousvälineet säästävät ympäristöä

ISS:n ja Touchpointin yhteistyönä syntyy palvelutiimejä, joissa vastuullisuus näkyy päälle päin. Innovatiivisten työvaatteiden ja kestojätesäkkien käytöllä säästetään satoja kiloja muovia ja tuhansia litroja vettä.

ISS:n ravintola- ja siivouspalveluiden henkilöstön yllä on voitu viime aikoina nähdä uusia työvaatteita. Uudet vaatteet ovat paitsi entisiä mukavampia, myös ekologisia. Ekologisen työvaatemalliston takana on ISS:n ja Touchpointin yhteistyö, joka on alkanut vuonna 2018.

ISS:n yhteistyökumppani Touchpoint tuottaa vastuullisia työvaatepalveluita ja kehittää uusia tapoja kierrättää tekstiiliteollisuuden materiaaleja. Touchpointilla on perehdytty loppukäyttäjien eli ISS:läisten arkeen, jotta työvaatteet vastaisivat mahdollisimman hyvin työn tarpeisiin.  

– Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet funktionaalisen ja ekologisen työvaatemalliston ISS:n ravintolapalveluiden henkilöstölle sekä siivoojille. Malliston jokainen yksityiskohta on mietitty tarkasti työntekijän työviihtyvyyden, brändimielikuvan sekä viestinnällisyyden kannalta, kertoo Touchpointin Senior Key Account Manager Mervi Haapiainen.

ISS touchpoint ekologisuus v2_1

Muovipulloista vaatteeksi, vaatteesta terassikalusteeksi

Touchpoint valmistaa työvaatteet muun muassa kierrätetyistä muovipulloista ja tekstiiliteollisuuden leikkuujätteestä. Kierrätysmateriaalin käyttö on ympäristöystävällinen ja vastuullinen valinta. Esimerkiksi leikkuujätteestä valmistettu  t -paita säästää 2700 litraa puhdasta vettä. 

Otetaan esimerkiksi henkilöstöravintola, jonka keittiössä työskentelee kuusi tarjoilijaa ja kolme kokkia. Kun he pukeutuvat ekologisiin työvaatteisiin, joissa orgaaninen puuvilla on korvattu leikkuujätteestä valmistetusta materiaalista, säästyy 16 200 litraa puhdasta vettä.  

– Säästö saavutetaan, kun hyödynnetään valmista materiaalia sen sijaan, että materiaali, kuten puuvilla, kasvatetaan ja tuotetaan paidaksi. Tämä vesimäärä, 16 200 litraa, vastaa noin 30 henkilön vuosittaista juomavedentarvetta, Haapiainen kertoo. 

Touchpoint tekee mahdolliseksi myös työvaatteiden suljetun kierron, eli yritys huolehtii että vaate saa uuden elämän elinkaarensa päässä. Yksinomaan Skandinaviassa syntyy vuosittain 350 miljoonaa kiloa poistotekstiiliä, joten innovatiivisille ratkaisuille ja tekstiilin kierrätykselle on suuri tarve. 

– Konkreettinen esimerkki vaatteen uudesta elämästä on komposiitti, josta valmistutamme esimerkiksi terassikalusteita. Komposiitin käyttöikä on 50 vuotta. Komposiitti pitää sisällään 48 prosenttia poistotekstiiliä, 48 prosenttia kierrätettyä muovia ja 4 prosenttia sidosaineita, Haapiainen selventää.

ISS touchpoint ekologisuus v2_2

Kestosäkit vähentävät muovijätettä

Ekologisten työvaatteiden lisäksi yhteistyön kautta ISS:lle saadaan käyttöön kestojätesäkkejä.
Kestojätesäkit tehdään kierrätysmuovipulloista, ja niiden elinikä on parhaimmillaan viisi vuotta. Säkit rantautuvat ISS:n siivoojien käyttöön syksyllä. 

–   Kestosäkkiä käytetään kuten tavallista jätesäkkiä, mutta tyhjennettäessä vain roskat poistetaan ja säkin käyttöä jatketaan. Säkistä voi tarvittaessa pyyhkiä lian pois kostealla tai säkin voi pestä, joten kaikki roskat ovat soveltuvia säkkiin, Haapiainen kertoo.

Yhteen siivousvaunuun suositellaan hankittavaksi vähintään 3 säkkiä, jotta käyttö ja elinkaari ovat parhaimmillaan. Mikäli säkki menee pesuun tai siivouskiertoon tulee yllättäviä muutoksia, on hyvä olla säkkejä varalta, jotta käyttö on sujuvaa ja kulutus jakaantuu paremmin. 
 
Yhden kestosäkin valmistukseen on käytetty 20 kierrätysmuovipulloa. Kohteessa, jossa toimii kahdeksan siivoajaa, käytetään viikkotasolla noin 120 muovista jätesäkkiä. 

– Kun otamme kohteessa käyttöön kestojätesäkit, voimme siis säästää vuosittain noin 6 240 jätesäkkiä, joka muovikiloiksi käännettynä tarkoittaa noin 530 kiloa muovijätettä, Touchpointin myynti- ja markkinointijohtaja Riikka Rajaviita, selventää.

ISS:llä Touchpointin ekologiset ratkaisut ovat osa yrityksen vastuullisuusohjelmaa.
– Vastuulliset teot näkyvät aivan loppuasiakkaalle asti, kun brändätyt vaatteet ja kestosäkit ovat ISS:läisten käytössä, Haapiainen toteaa.


Lue lisää ISS:n ympäristövastuusta.